Elektrisch poetsen

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sommige elektrische borstels effectiever zijn dan een handtandenborstel.

Prev-Electr-poetsen 0

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer u poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Daarom treft u op de meeste elektrische tandenborstels een een timer die u in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel kan dus helpen om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

Soorten elektrische tandenborstels

Er zijn verschillende elektrische tandenborstels te koop. De twee meest toegepaste technologieën zijn: oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand) en sonisch (zijwaarts heen- en weergaand).

 • Oscillerend-roterend
  Deze technologie is gebaseerd op het ontwerp van het polijstcupje dat door uw tandarts of mondhygiënist wordt gebruikt voor een professionele gebitsreiniging. De opzetborstels hebben een kleine ronde borstelkop. Klinische studies hebben bewezen dat de oscillerend-roterende technologie voor een betere plakverwijdering zorgt en effectiever is in het verminderen van tandvleesontsteking dan handtandenborstels.
 • Sonisch
  Sonische tandenborstels zijn gebaseerd op het ontwerp van de borstelkop van een handtandenborstel. De sonische tandenborstel heeft de vertrouwde vorm van een handtandenborstel.

Er zijn ook elektrische tandenborstels met batterijen beschikbaar, maar deze hebben minder reinigingskracht dan de oplaadbare variant. Bij aanschaf van een elektrische tandenborstel is het vooral belangrijk dat de technologie bij u past. Belangrijk is dat de borstelkop niet te groot is zodat de borstel overal goed bij kan komen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Hoe gebruik ik een elektrische tandenborstel?

 • Oscillerend-Roterend technologie:
  De elektrische borstel met een rond borstelkopje moet goed en zorgvuldig om iedere tand en kies heen gedraaid worden. Er hoeven geen poetsbewegingen gemaakt te worden, omdat de borstel zelf de poetsbewegingen maakt. Houd een vaste poetsvolgorde aan en let ook op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van uw gebit. Wanneer u hier moeite mee heeft, vraag dan uw tandarts of mondhygiënist om advies.
 • Sonische technologie:
  Voor het gebruik van een elektrische tandenborstel met de sonische technologie plaats u de borstel onder een kleine hoek op de rand van de tand en het tandvlees. Oefen weinig druk uit en laat de borstelkop het werk doen. Verplaats vervolgens de borstelkop naar de volgende tand of kies. Houd een vaste poetsvolgorde aan en let op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van uw gebit. Wanneer u hier moeite mee heeft, vraag dan uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Kan mijn kind ook met een elektrische tandenborstel poetsen?

Ja, dat kan. U kunt het gebit van uw kind veilig poetsen met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels kunnen het kind extra stimuleren het gebit goed te verzorgen: door de timer, techniek, felle kleurtjes en het kleine borstelkopje. Sommige tandartsen adviseren echter om kinderen het poetsen met een handtandenborstel eigen te maken en geven daar om deze reden de voorkeur aan.

Tot de motoriek van het kind volledig is ontwikkeld, is het napoetsen en begeleiden bij het poetsen door een volwassene noodzakelijk. Dit is op de leeftijd van ongeveer 10 jaar. Ook daarna blijft het belangrijk om de effectiviteit van u kind met tandenpoetsen regelmatig te controleren.

Bron: NMT en NVvP

 
U bevindt zich hier: Home Informatie Tips voor een gezond gebit

KNMT

Tandartspraktijk Vos is aangesloten
bij het KNMT. Ga hier naar de website
van het KNMT voor meer informatie

 

 famed

De facturering bij tandartspraktijk
Vos wordt verzorgd door Infomedics.
Ga hier naar de website
van Infomedics voor meer informatie

Contact gegevens

Tandartspraktijk Vos
Stadshart 1
9501 SV Stadskanaal

telefoon: 0599 - 65 50 55
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.